In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een psychische aandoening. Onderzoek wijst uit dat 70% van deze mensen te maken krijgen met vooroordelen of discriminatie.

Tweederde van deze mensen stopt met activiteiten en zwijgt over problemen uit angst voor negatieve reacties en om uitgesloten te worden.

Stigma en zelfstigma belemmeren herstel, en maakt dat mensen hulp vermijden. Veel mensen ervaren stigma als zwaarder dan de aandoening zelf. Het wordt ook wel de tweede ziekte genoemd.

 

Vaak ontstaat stigma door onwetendheid, men begrijpt eigenlijk niet zo goed hoe het zit. Daar wil Tzitzo magazine, iets aan veranderen!

Door openheid te geven over mentale gezondheid en door de kwetsbaarheid in beeld te brengen, probeert Tzitzo voor een drempelverlangende werking te zorgen.


 

Op de middelbare school maakte ik mijn eigen magazine. Het wakkerde een passie bij me aan en zorgde ervoor dat ik naar de Kunstacademie wilde.
Het diploma Grafisch Ontwerper kwam er, maar zeker niet zonder slag of stoot, want mijn mentale gezondheid was absoluut verre van optimaal.
En na het behalen van dat papiertje werd het leven er voor mij alleen maar ingewikkelder op. Mijn droom om ooit een eigen magazine te maken raakte ik uit het oog.

Als ambassadeur voor Samen Sterk Zonder Stigma moest ik een actieplan schrijven, hoe kon ik bijdragen aan het doorbreken van de vooroordelen die er heersen in de samenleving ten aanzien van mensen met een psychische kwetsbaarheid?
Het werd een zoektocht naar het terugvinden van mezelf, van mijn passie. Deze zoektocht eindigde op zolder waar ik een doos met mijn ooit zo ijverig in elkaar gezette tijdschrift vond.

Voorzichtig deed ik een voorstel: ik wilde een blad maken om meer openheid te geven over mentale gezondheid.
De afgelopen maanden, sprak ik met de meest inspirerende mensen, verzamelde ik een team. Financieel kreeg ik, met behulp van diverse partijen, het plaatje rond.

Het wordt dan nu ook tijd voor een eerste redactievergadering!

 

Wil jij meer weten of dit project? Of wil je iets bijdragen? Stuur me dan een mailtje: mirte@studiozondag

 

Binnenkort online: www.tzitzomagazine.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *