* Ook creatief op maandag tot en met zaterdag

* Ook creatief op maandag tot en met zaterdag

* Ook creatief op maandag tot en met zaterdag

* Ook creatief op maandag tot en met zaterdag

* Ook creatief op maandag tot en met zaterdag

Limburg Openhartig maakt mentale gezondheid bespreekbaar

Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid vinden het lastig om hun gedachten, gevoelens en emoties openlijk uit te spreken. Ze zijn bang dat ze niet (goed) begrepen of zelfs veroordeeld worden. Daar wil Limburg Openhartig iets aan veranderen! In samenwerking met 14 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en onder leiding van Mirte Sonntag werd op woensdag 20 maart de campagne Limburg Openhartig gelanceerd. Het doel? Het taboe om praten over mentale gezondheid te doorbreken en gelijkwaardig contact te creëren tussen mensen mét en zonder eigen ervaring.

 “Als iemand die jarenlang heeft geworsteld met mijn eigen mentale gezondheid, begrijp ik hoe isolerend het kan voelen om aan de zijlijn te staan. Na verschillende diagnoses en behandelingen die niet aansloten, ontdekte ik dat ik autisme heb. Dat gaf mij eindelijk het inzicht dat ik nodig had om mijn leven op mijn eigen manier in te richten. Sindsdien zet ik me in voor een wereld waarin openheid over mentale gezondheid vanzelfsprekend is en waar iedereen, ongeacht hun psychische uitdagingen, kan meedoen.”

Zo ben ik jarenlang actief geweest als ambassadeur voor Samen Sterk zonder Stigma, waar ik lezingen gaf over de impact van stigma op basis van mijn eigen levensverhaal. Later richtte ik Tzitzo magazine op en in maart 2024 lanceerde ik de campagne Limburg Openhartig om open gesprekken over mentale gezondheid in onze regio te stimuleren. 

Openheid leidt tot openheid 
We delen openhartige ervaringsverhalen van mede-Limburgers, hiermee geven we mentale gezondheid een menselijk gezicht, wordt oordelen lastiger en ontstaat er meer begrip. Daarbij geloven we dat openheid leidt tot meer openheid. Om de kennis over mentale gezondheid te vergoten delen we feiten over mentale gezondheid en bieden we je praktische handvatten voor het voeren van openhartige gesprekken. Zo maken we ons samen sterk voor een open, eerlijk en inclusief Limburg waarin iedereen mag meedoen. 

Doe je mee? 
In de komende periode zal er in de regio op verschillende manieren aandacht worden besteed aan het onderwerp ‘mentale gezondheid’. Op de website www.limburgopenhartig.nl lees je openhartige verhalen van Limburgers die vertellen over de negatieve impact van vooroordelen, maar ook over de positieve invloed die openheid kan hebben. Deze verhalen worden middels een regionale (social media) campagne verder verspreid. 

Op de website kunnen bezoeker hun eigen ervaringen met anderen delen en ook vinden er de komende tijd verschillende kleinschalige activiteiten plaats waarbij het gedachtegoed van de campagne zal worden uitgedragen.

Vrijdag 18 maart was ik te gast bij het programma Nedinscoplein van Omroep Venlo om te praten over de campagne.
Bekijk hier de uitzending: https://omroepvenlo.nl/fragmenten/video/nedinscoplein-15-maart-1

Latest from the Blog

Lees verder:

Chat openen
1
Vragen? Stel ze hier!
Ik heb een vraag!
Hoi, Mirte hier! Kan ik je helpen?