Studio Zondag spreekt
In een wereld waar mentale gezondheid vaak onbesproken blijft, zetten wij ons in om taboes te doorbreken door open en eerlijke verhalen te delen. Onze missie is om meer begrip en bewustwording te creëren rondom psychische kwetsbaarheid. Dat kan alleen door samen het gesprek aan te gaan.
Daarom zeggen wij volmondig “ja” tegen media-verzoeken. Elk interview, artikel of optreden is een kans om te laten zien dat praten over mentale gezondheid niet alleen normaal is, maar essentieel voor een gelijkwaardige samenleving. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Medialogica Ontleedt: de media-aandacht rond euthanasie bij psychisch lijden
HUMAN, NPO Start
Over euthanasie bij psychisch lijden wordt vaak eenzijdig bericht. De dood wordt geromantiseerd en als behandeloptie of enige oplossing neergezet.
Verhalen van mensen die uiteindelijk geen euthanasie krijgen of daarvan afzien, blijven vaak onderbelicht. Terwijl het juist zo helpend kan zijn om verhalen te horen van mensen die de weg naar het leven weer hebben gevonden.
Door mijn persoonlijke ervaring te delen aan een tweeluik van ‘Medialogica ontleedt’ wil ik bijdragen aan een genuanceerder gesprek. En aangeven dat het belangrijk is om te laten zien dat er naast het lijden ook ruimte is voor veerkracht en herstel. Het gaat niet alleen om de worsteling, maar om het vinden van kracht te midden van die worsteling.
‘Euthanasie bij psychisch lijden in de media’ en ‘Het verhitte debat onder psychiaters’ via deze link.
Krachtige vrouwen Prachtige vrouwen
17 inspirerende verhalen door Monique Bons (For You media)
In dit boek vertellen zeventien vrouwen hun waargebeurde verhaal over een ingrijpende gebeurtenis die hen volledig van hun stuk bracht. Toch lukte het elk van hen om na een periode van vaak diep verdriet en pure wanhoop, de moed en veerkracht te vinden om door te gaan en het leven weer te omarmen.
‘We kregen het advies om te zeggen dat de brand door kortsluiting was ontstaan.’
Het boek is te bestellen via deze link.
Podcast over suïcidepreventie
Paul's podcast
‘We voelen ons handelingsonbekwaam en machteloos als het gaat over zelfdoding. Maar dat zijn we niet. We kunnen luisteren. Oordeelloos luisteren. Daarmee geef je de ander het signaal: ‘Jij mag er zijn, met al je gedachten en je gevoelens.’ En die verbinding maken kan levens redden.’
Beluister de aflevering waarin ik vertel over mijn ervaring met suïcide en mijn weg naar herstel.
Campagne voor openheid over mentale gezondheid
L1 Nieuws & Omroep Venlo
L1 Nieuws en Omroep Venlo interviewde mij over de nieuwe campagne Limburg Openhartig. Het werden twee persoonlijke interviews over de impact van (zelf)stigma en het belang van openheid over mentale gezondheid.
“Het is bij het koffiezetapparaat toch anders om te praten over je zere knie of je zeurende hoofdpijn, dan over je mentale problemen. En dat zou moeten veranderen.”
Mijn lijden heeft nut gekregen
Portie Veerkracht door Teus Lebbing
Teus Lebbing is journalist. Ze schrijft, praat en denkt (graag) over groei, veerkracht & echte mensen. In de tijd dat ik Tzitzo magazine maakte, interviewde ze mij en schreef ze mijn verhaal op. Een verhaal over de ratrace van school, studie en werk en de enige uitweg.
“Nooit kreeg ik de vraag: ‘hoe kwam je eigenlijk tot deze wanhopige daad?’ Tien jaar lang ging ik kliniek in en uit, versuft van de medicijnen en zonder enig gesprek”
Lees het interview via deze link.
Dankzij hulp uiteindelijk geen euthanasie: 'Er kwam ruimte om weer te leven'
Reportage door NOS journaal
Vanuit het Expertise Centrum voor Euthanasie kreeg ik het verzoek om mee te werken aan een interview over de impact van de wachttijden voor euthanasie bij psychisch lijden.
“Mensen die een psychische aandoening hebben en een euthanasieverzoek doen, moeten steeds langer wachten op een beoordeling.”
‘Ik verborg mijn psychische klachten'
Sharepower
Sharepower zet zich in voor een Limburg met gelijke kansen voor iedereen, in het bijzonder voor vrouwen. Ze interviewden mij over mijn blad, Tzitzo magazine en het belang van openheid in de strijd tegen het stigma rondom mentale gezondheid.
“Ik zweeg erover dat ik therapie had, medicatie nodig had en meerdere keren opgenomen werd. Mijn schaamte hierover was enorm en daardoor hield ik de buitenwereld een ‘picture perfect’ voor. “
Lees mijn verhaal via deze link.
Vanuit mijn ervaring kan ik anderen hoop geven
Samen Sterk zonder Stigma
Samen Sterk zonder Stigma werkte aan bewustwording van stigma en de impact ervan. Ze gaven mensen handvatten voor een gelijkwaardige, diverse en menselijke samenleving. Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma droeg ik bij aan hun missie door mijn eigen ervaringen met stigma te delen.
“Doen alsof alles goed ging was zwaarder dan mijn psychsiche aandoening.”
Lees hier mijn verhaal.